#58: Kjell-Erik Ståhl

kjellerik_stahl655

”Allt är relativt. Jag har haft pauser i löpningen i perioder och när jag sedan kommer igång så kanske jag är nere ordentligt i källaren och springer fem kilometer i sexminutersfart. Men nästa gång är det kanske 5:50 och nästa gång 5:40. Känslan att bli bättre, få kvitto att träningen ger resultat är lika motiverande nu som när jag var elitaktiv, spelar ingen roll om det är sexminutersfart eller treminutersfart. Att få springa är en frihetskänsla som är underbar och som jag hoppas kunna ägna mig åt livet ut.”

Jag har sniffat på hans 30 år gamla tigerbalsam, hållit i skorna från VM 1983 då han satte svenska rekordet på maraton som fortfarande står sig (!) och jag har kollat in splitshortsen som stannar kvar i luften när man slänger upp dem. Hör Kjell-Erik Ståhl berätta om träningen som ledde fram till det svårslagna rekordet och hur det är att åldras och tvingas acceptera att det inte alls går att springa vissa dagar.

Du får också ovärderliga tips på hur du tar din egen träning till nästa nivå och hur du får en lyckad sista mil på maran. Och mycket, mycket mer. Dessutom: möt multisportaren Martin Flinta som berättar om hur han och multisportande sambon Eva Nyström får ihop vardagen som elitidrottande småbarnsföräldrar. Avsnittet presenteras i samarbete med Thule och Saucony. Tack till Anders Szalkai som möjliggjorde intervjun. Foto bilden ovan: Karin Grip ur ”Det är bara att springa” (Karavan förlag).

Lyssna direkt i spelaren nedan, på Spotify i mobilen eller följ någon av nedanstående länkar. Mycket nöje!

Avsnittet presenteras i samarbete med Thule och Saucony och spelas in och produceras av Beppo Ljudproduktion

#57: Annichen Kringstad

annichen655
”För mig var presterandet en kompensation på en dålig självkänsla. Är jag otrygg i mig själv hittar jag trygghet i att prestera inom idrotten, skolan, jobbet och liknande för att få en bekräftelse på att jag är okej. Och har man den personligheten kan man få utmaningar livet, som ätstörningar och liknande.”

Är kvinnor verkligen lämpade för idrotter där man vinner på att vara liten och lätt, som till exempel långdistanslöpning? Hur blev hon kvitt sin svåra prestationsångest och driv att alltid vilja vara bäst, oavsett vad det handlade om? Och varför lade hon ner sin OS-satsning på maraton?

Annichen Kringstad blev svensk orienterings första riktiga kändis, det var hon som etablerade sporten i media när hon slog igenom som 21-åring 1981. Möt denna fantastiska idrottskvinna i ett mycket spännande samtal som verkligen berör.

Du får också värdefulla tips om hur du väljer rätt sätt att transportera vätska under ditt pass och så möter du Hanna Eriksson, vars träningsår började lite speciellt. Hon tvingades nämligen operera in en pacemaker. Nu satsar hon mot Lidingöloppets tremil i september och blir coachad av före detta världsmästarinnan i simning, numera frälsta triathleten Emma Igelström. Avsnittet presenteras i samarbete med Silva och Saucony.

Lyssna direkt i spelaren nedan, på Spotify i mobilen eller följ någon av nedanstående länkar. Mycket nöje!

Avsnittet presenteras i samarbete med Saucony och Silva och spelas in och produceras av Beppo Ljudproduktion.